Γραμματεία Διαγωνισμού: 2610-997623 philosophia.diagonismos@gmail.com
Select Page

Συχνές Ερωτήσεις του 8ου διαγωνισμού (2018-2019)

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Διαγωνισμό:

Είμαι μαθητής/μαθήτρια της Α' (ή της Γ') Λυκείου, μπορώ να συμμετάσχω στον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου;

Παρόλο που ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Β’ Λυκείου, μπορείς να συμμετάσχεις.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή στον Διαγωνισμό;

Μπορείς να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα (πάτα εδώ), έπειτα να την εκτυπώσεις και να την παραδώσεις (ή εσύ ή ο/η καθηγητής/καθηγήτριά σου) στον/στην Διευθυντή/ Διευθύντρια του σχολείου σου.

 

 

Πόσες είναι οι φάσεις του Διαγωνισμού;

Οι φάσεις του Διαγωνισμού είναι δύο: η προκριματική και η τελική. Στη τελική φάση θα λάβεις μέρος, μόνο στην περίπτωση που θα είσαι ένας/μία από τους τουλάχιστον 15 μαθητές με την υψηλότερη βαθμολογία στην προκριματική φάση.

 

Πώς θα ειδοποιηθώ, εάν είμαι ένας/μία από τους μαθητές του τελικού;

Θα δεις το όνομά σου να αναγράφεται στη λίστα των μαθητών του τελικού στις Ανακοινώσεις του ιστότοπου του Διαγωνισμού. Επίσης, θα ειδοποιηθείς μέσω του σχολείου σου, στο οποίο θα σταλεί ηλεκτρονική επιστολή.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ);

Αρχικά, θα πρέπει να δηλώσεις ότι επιθυμείς να συμμετάσχεις στη ΔΟΦ στην ειδική φόρμα που συμπληρώνεις, όπου επίσης δηλώνεις την ξένη γλώσσα στην οποία θα διαγωνιστείς. Εφόσον είσαι ένας/μία από τους μαθητές του τελικού, εκτός από την εξέταση του τελικού στην ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να διαγωνιστείς και στην ειδική εξέταση γλωσσομάθειας, στη γλώσσα που έχεις επιλέξει. Για τη συμμετοχή στη ΔΟΦ προκρίνονται δύο μαθητές κατά σειράν επιτυχίας τους στον πανελλαδικό τελικό, εφ’ όσον η επίδοσή τους στον συνοδευτικό διαγωνισμό στην ξένη γλώσσα κριθεί ως επαρκής (πολύ καλή ή άριστη) για τους σκοπούς της συμμετοχής.

Σε ποιες ξένες γλώσσες μπορώ να διαγωνιστώ στην εξέταση της ξένης γλώσσας ώστε να μπορώ να συμμετάσχω στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ);

Αγγλικά – Γερμανικά – Γαλλικά Ισπανικά

Ποιος καλύπτει τα έξοδά μου κατά το διήμερο της παραμονής μου στην Πάτρα για τη διεξαγωγή του τελικού και την τελετή βράβευσης;

Υπάρχει φροντίδα και οικονομική κάλυψη για την φιλοξενία των τουλάχιστον 15 μαθητών ως εξής: μία διανυκτέρευση με πρωινό σε ξενοδοχείο πλησίον των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ένα δείπνο στην Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και ελαφρύ γεύμα (μπουφέ) στο διάλλειμα της τελετής βράβευσης.

Ποιος καλύπτει τα έξοδα μετακίνησής μου από τον τόπο κατοικίας μου έως το Πανεπιστήμιο Πατρών και της επιστροφής μου;

Τα έξοδα μετακίνησης πρέπει να καλυφθούν από την πλευρά των μαθητών. Ενθαρρύνουμε, πάντως, να αναζητηθούν δυνατότητες είτε υπηρεσιακής κάλυψης της μετακίνησης αυτής, είτε χορηγίας (Δήμοι, Σχολική Επιτροπή, Σύλλογοι Γονέων, Ιδρύματα τοπικά, επιχειρηματικός κόσμος κατά τόπους, τοπικός Τύπος και ΜΜΕ, κ.λ.π.), καθώς η πρόκριση με τα συγκεκριμένα ποσοτικά χαρακτηριστικά αποτελεί μια ιδιαίτερη διάκριση για τους μαθητές και τα σχολεία τους.

 

 

Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του Διαγωνισμού, πώς θα κινηθώ στους χώρους του Πανεπιστημίου; Πώς θα βρω τις αίθουσες στις οποίες εξετάζομαι;

Τις ημέρες του Διαγωνισμού ομάδα φοιτητών του Τμήματος θα βρίσκεται συνεχώς στην διάθεση των μαθητών, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή υποστήριξη. Ιδιαίτερα, θα παραλάβει τους μαθητές από το Ξενοδοχείο και θα τους οδηγήσει στις αίθουσες, όπου θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί (από το Ξενοδοχείο με τα πόδια προς τις αίθουσες των εξετάσεων και επιστροφή).