Γραμματεία Διαγωνισμού: 2610-997623 philosophia.diagonismos@gmail.com
Select Page

Οργανωτικά Θέματα - ρυθμίσεις του 4ου διαγωνισμού (2014-2015)

 

Φόρμα συμμετοχής στον τελικό 2015  [doc]  [pdf]

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ:
ΠΑΤΡΑ, 13/14 Μαρτίου 2015

Πρόγραμμα

Παρασκευή, 13-3ου-2015

=> ώρα 17.00-19.00: Τελικός του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού,

     Αίθουσα ΑΠ4  

=> Παράλληλο πρόγραμμα Διημερίδα (βλ. πρόγραμμα πιο κάτω):
15.30-18.00 και 18.00-20.30 φιλοσοφικά σεμινάρια 
απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Μ.Ε, προσκαλούνται να συμμετάσχουν, εφʼ όσον ενδιαφέρονται, και οι συνάδελφοι που θα συνοδεύσουν μαθητές στην Πάτρα. (παρακαλούμε να συμπληρώσετε την σχετική δήλωση συμμετοχής)

Σάββατο, 14-3ου-2015
=> ώρα 9.30 -11.00: διαγωνισμός στην ξένη γλώσσα για όσους από τους φοιτητές
     ενδιαφέρονται για την Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, Κέντρο Η/Υ Τμήματος

=> ώρα 11.00-13.00: Προβολή Ταινίας (Η Ζωή ενός Ανθρώπου Vincent Van Gogh)

=> Παράλληλο πρόγραμμα Διημερίδα (βλ. πρόγραμμα πιο κάτω):
9.00-11.30 φιλοσοφικά σεμινάρια
απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Μ.Ε, προσκαλούνται να συμμετάσχουν, εφ΄ όσον ενδιαφέρονται, και οι συνάδελφοι που θα συνοδεύσουν μαθητές στην Πάτρα. (παρακαλούμε να συμπληρώσετε την σχετική δήλωση συμμετοχής)

=> ώρα 13.30-14.30: τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων/ανακήρυξης των
     νικητών και απονομής των βραβείων, λήξη.
     Αίθουσα τελετών του Παν/μίου Πατρών
 

Μετακίνηση – Φιλοξενία

=> Οι μαθητές συμμετέχουν στον τελικό με ευθύνη των γονέων τους.

=> Τα έξοδα μετακίνησης πρέπει να καλυφθούν από την πλευρά των μαθητών/καθηγητών. Ενθαρρύνουμε να αναζητηθούν δυνατότητες είτε υπηρεσιακής κάλυψης της μετακίνησης αυτής, είτε χορηγίας (Δήμοι, Σχολική Επιτροπή, Σύλλογοι Γονέων, Ιδρύματα τοπικά, επιχειρηματικός κόσμος κατά τόπους, τοπικός Τύπος και ΜΜΕ κλπ.), καθώς η πρόκριση με τα συγκεκριμένα ποσοτικά χαρακτηριστικά αποτελεί μια ιδιαίτερη διάκριση για μαθητές, καθηγητές και σχολεία.  

=> Υπάρχει φροντίδα και οικονομική κάλυψη για την φιλοξενία των 20 μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών (για περισσότερους εκπαιδευτικούς ανά ΔΔΕ με επιτυχόντες μαθητές κατόπιν συνεννόησης) από το Πανεπιστήμιο Πατρών ως εξής:
Καλύπτεται η διανυκτέρευση 13/14 – 3ου με πρωινό στο Ξενοδοχείο «Hotel Castello» (τηλ.: 2610-992-957), πολύ κοντά στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι μαθητές/-τριες θα φιλοξενηθούν σε τρίκλινα δωμάτια.

Οι συνοδοί καθηγητές θα φιλοξενηθούν σε μονόκλινα δωμάτια.

Σε ειδικές περιπτώσεις ιδιαίτερα μακρινού ταξιδιού μπορεί να εξετασθεί η δυνατότητα κάλυψης δύο διανυκτερεύσεων (κατόπιν συνεννόησης). Προκειμένου να γίνει ο κατά το δυνατόν καλλίτερος προγραμματισμός, παρακαλούμε να μας στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: philosophia.diagonismos@gmail.com

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΜΑΘΗΤΩΝ και ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ) το αργότερο έως την ΤΕΤΑΡΤΗ, 11  ΜΑΡΤΙΟΥ.
[βλ. επισυναπτόμενη σχετική φόρμα -η φόρμα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού]

!!!! ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ/-ΤΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ/-ΟΥΣΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ!!!!

=> Οι κρατήσεις για διανυκτέρευση για τους μαθητές και τους καθηγητές τους ή συνοδούς εκπαιδευτικούς θα γίνουν από το Τμήμα Φιλοσοφίας (βλ. επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής στα «αρχεία» της ιστοσελίδας του Διαγωνισμού).
=> Συγγενείς που τυχόν θα συνοδεύσουν τους μαθητές, παρακαλούνται να φροντίσουν οι ίδιοι για κρατήσεις («Hotel Castello», τηλ.: 2610-992-957, δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας).

Ομάδα υποδοχής/ υποστήριξης από φοιτητές του Τμήματος

Τις ημέρες του Διαγωνισμού ομάδα φοιτητών του Τμήματος θα βρίσκεται συνεχώς στην διάθεση των επισκεπτών και θα τους παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη.
=> Ιδιαίτερα θα παραλάβει τους μαθητές από το Ξενοδοχείο και θα τους οδηγήσει στις αίθουσες, που θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί (από το Ξενοδοχείο με τα πόδια).
=> Επίσης φοιτητές μας θα οδηγήσουν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που έχουν δηλώσει συμμετοχή, στους χώρους των σεμιναρίων.

=> Ακριβές χρονοδιάγραμμα (ώρα/τόπο συναντήσεων/ αναχωρήσεων κλπ.) θα σας δοθεί στο Ξενοδοχείο.

Όροι του Τελικού Διαγωνισμού – για περισσότερες πληροφορίες βλ. ιστοσελίδα

Οι μαθητές θα διαγωνισθούν στις ίδιες θεματικές ενότητες, όπως αυτές του προκριματικού. Οι μαθητές θα έχουν δυνατότητα επιλογής μόνο μεταξύ δύο θεμάτων (ένα ανά θεματική περιοχή)! Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των ίδιων αρχών που ίσχυσαν και για τον προκριματικό.

Διαγωνισμός στην ξένη γλώσσα για την Πρόκριση για την ΔΟΦ

=> Οι μαθητές θα γράψουν απ’ ευθείας σε υπολογιστή (χωρίς δυνατότητα διαδικτύου) στο Κέντρο Η/Υ του Τμήματος Φιλοσοφίας στην ξένη γλώσσα που έχουν δηλώσει (μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και στην φόρμα συμμετοχής που θα μας στείλουν τώρα).

=> Θα αναπτύξουν σύντομα (έως 1 ½ σελίδες) ένα θέμα από τις ίδιες περιοχές του Διαγωνισμού και θα έχουν δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο περιοχών.
=> Για την πρόκριση στην ΔΟΦ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ικανότητα χειρισμού της ξένης γλώσσας στον φιλοσοφικό λόγο, ενώ δεν θα αξιολογηθεί πρώτιστα το φιλοσοφικό περιεχόμενο του γραπτού, καθώς ως προς την φιλοσοφική σκέψη για την πρόκριση θα συνυπολογισθεί η επίδοση στον ελληνικό διαγωνισμό. Η απόφαση για την πρόκριση θα ληφθεί από την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.

 

 

 

Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή – 6 Μαρτίου 2015

 

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610-997707, 2610-969389 και 2610-997642
 • email: philosophia.diagonismos@gmail.com
 • ιστοσελίδα διαγωνισμού: http://www.philosophy.upatras.gr/competition

 

 

 

 

 

 

 

Εγκύκλιος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την Συνεργασία με τους Αρμόδιους Φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου (κατόπιν ερωτημάτων σας).

Πάτρα, 14-1ου-2015

 

Εισαγωγικά

Σύμφωνα με την ακολουθούμενη πρακτική και τα ισχύοντα
 σχετικά με Μαθητικούς Διαγωνισμούς, οι
κατά τόπους  ΔΔΕ υποστηρίζουν σε κάποιο βαθμό την διοργάνωση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση του
Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου,
σύμφωνα με τα όσα προβλέφθηκαν στον Κανονισμό του Διαγωνισμού, o οποίος
 είχε την έγκριση του Υπουργείου, η προκριματική φάση οργανώνεται κατά
τόπους με διοικητική/οργανωτική υποστήριξη των ΔΔΕ.

Για την καλλίτερη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που μας έχουν τεθεί, συνοψίζουμε τα εξής:

 
1) Τοπικές Επιτροπές:

Εφ΄όσον έχουν δηλώσει κάποια σχολεία ενδιαφέρον, οι αρμόδιες ΔΔΕ συγκροτούν μια Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα συντονίσει ενιαία για τα σχολεία της περιοχής τους την πρώτη φάση του Διαγωνισμού (συγκρότηση, αριθμός μελών της Επιτροπής, κατά την κρίση των αρμοδίων).

2) Εξεταστικά Κέντρα:

Οι ΔΔΕ ορίζουν – σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα σχολεία – το σχολείο οποίο θα διεξαχθεί η προκριματική φάση του Διαγωνισμού. (Ενδέχεται να χρειαστεί να ορισθούν περισσότερα σχολεία, αν οι συνθήκες, π.χ. αριθμός μαθητών, αποστάσεις εντός του νομού κλπ, το απαιτούν. Αυτό θα το κρίνουν οι ΔΔΕ κατά περίπτωσιν.) Το σχολείο θα πρέπει να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο για την αποστολή των θεμάτων και εκτυπωτή, καθώς και φαξ και φωτοτυπικό μηχάνημα (εναλλακτικά, αλλά και για χρήση σε περίπτωση ανάγκης, αν υπάρξουν προβλήματα με το διαδίκτυο).

 

3) Ορισμός Διορθωτών και Επιτηρητών:

Οι Επιτηρητές θα ορισθούν από τις ΔΔΕ (ή όπως αναθέσουν τις αρμοδιότητες οι ΔΔΕ κατά την συγκρότηση των Επιτροπών).
Στην περίπτωση των διορθωτών θα παρακαλούσαμε να γίνουν προτάσεις από τους αρμόδιους Συμβούλους Φιλολόγων.

Επίσης, τόσο ως προς τις διορθώσεις όσο και ως προς τις επιτηρήσεις αυτονόητο θεωρούμε ότι θα τηρηθούν οι επιταγές μιας αξιοκρατικής δεοντολογίας υπ΄ευθύνη των Προέδρων των Επιτροπών.
Επίσης, σημειώνουμε ότι στην διοργάνωση συμμετέχει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.).

 

4) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από τις ΔΔΕ ή τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ οι αρμόδιες ΔΔΕ ή οι Επιτροπές (εάν τους ανατέθηκε η αρμοδιότητα αυτή) να ενημερώσουν την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού είτε ταχυδρομικά (βλ. πιο κάτω) είτε στην ηλ. διεύθυνση: philosophia.diagonismos@gmail.com σχετικά με:

 • την συμμετοχή σχολείων της περιοχής τους στον διαγωνισμό
 • τον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών
 • το σχολείο που ορίσθηκε ως εξεταστικό κέντρο και
 • την διεύθυνση του ηλ. ταχυδρομείου του σχολείου (e-mail) στην οποίαν θα σταλούν τα θέματα κατά την ημέρα του Διαγωνισμού (7 Φεβρουαρίου 2015), καθώς και αριθμό φαξ (για περίπτωση ανάγκης!)

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΘΕΜΑΤΑ!!!

 

 

5) Προκριματική Εξέταση (κατά τόπους οργανωμένη από τις ΔΔΕ)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 7 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 9.30-12.30

 

 •   Αποστολή θεμάτων Τα θέματα θα σταλούν από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προτιμητέο!) ή φαξ (μόνο αν υπάρξει ανάγκη ή αν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο). Συνεπώς δεν απαιτείται ειδικός πληροφορικής για την παραλαβή των θεμάτων.
 •  Θέματα
  Θα τεθούν ΔΥΟ Θέματα – ένα από κάθε θεματική περιοχή – από τα οποία οι μαθητές θα επιλέξουν να γράψουν το ΕΝΑ.  Θεματικές περιοχές και υποδείξεις κειμένων βλ. www.philosophy.upatras.gr/competition, επιλογή: Κανονισμός – Προκήρυξη και στο αρχείο pdf
 • Έκταση Δοκιμίων:
  ως μέτρο δίνουμε τις 4-6 σελίδες, χωρίς αυτό να είναι τυπικό κριτήριο!
 •  Ανωνυμία:
  Παρακαλούμε τα δοκίμια να παραδίδονται στους διορθωτές ανώνυμα. Είναι σαφές,
  ότι ίσως είναι δύσκολο να τηρηθεί πραγματικά η ανωνυμία στις τοπικές εξετάσεις σε περίπτωση μίας ή δύο συμμετοχών. Σε κάθε περίπτωση, βασιζόμαστε στην ακεραιότητα των διορθωτών συναδέλφων.
  (Ίσως υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τετράδια πανελληνίων [παλαιών ετών κλπ.] ή να τηρηθεί με άλλον τρόπο η ανωνυμία για τον διορθωτή – όπου αυτή δεν αποκλείεται εκ των πραγμάτων, όπως είπαμε. Για την διόρθωση των γραπτών που θα σταλούν στην Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα εξασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η ανωνυμία. Εδώ μάλιστα κατά την φάση της διόρθωσης θα φροντίσουμε ώστε να μην είναι κατ’ αρχάς εμφανής ούτε ο τόπος προέλευσης.)

 

6) Διόρθωση – Βαθμολογία:

 • «Άριστα» είναι το 20.
 • Κριτήρια για την διόρθωση θα είναι η σαφήνεια και ακρίβεια στην χρήση των εννοιών, η σωστή κατανόηση των πηγών (κριτική ικανότητα – αυτοδύναμη ερμηνευτική προσέγγιση βάσει γνώσεων αλλά ΟΧΙ εξέταση γνώσεων για το κείμενο!), η συγκρότηση και ενότητα του δοκιμίου και, τέλος, η ικανότητα του μαθητή να δώσει τις δικές του προεκτάσεις και να χρησιμοποιήσει μεθοδικά και συστηματικά, όσα έχει κατανοήσει, για να διατυπώσει την δική του αυτοδύναμη κρίση, όπου του ζητηθεί. [Το τελευταίο θα έχει μεγαλύτερο βάρος στον τελικό διαγωνισμό.]
 • Τα γραπτά που έλαβαν από τον πρώτο διορθωτή βαθμό κάτω του 15 κρίνονται και από δεύτερο διορθωτή και παραμένουν στην τοπική εξεταστική επιτροπή. Ως τελικός βαθμός θεωρείται ο μ.ο. των βαθμών των δύο διορθωτών.
  ->
  Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν οι υποκειμενικές αποκλίσεις στην διόρθωση. Παρακαλούμε πολύ ωστόσο να μην γίνεται προσπάθεια αποφυγής μιας χαμηλής βαθμολόγησης, αλλά οι συνάδελφοι να παίρνουν ένα μέρος της ευθύνης αυτής της επιλογής, καθώς, εάν μετατεθεί όλη η ευθύνη στην Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή, θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε.
 •  Αποστολή των γραπτών με βαθμό άνω του 15.
  Τα γραπτά με βαθμό > 75% του 20, δηλαδή άνω του 15 , στέλλονται βαθμολογημένα από έναν διορθωτή (υπογραφή) για δεύτερη διόρθωση στην Οργανωτική Επιτροπή. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από τον μ.ο. των δύο βαθμών.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ!

 1. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΕΔΩ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (έως το πολύ δέκα ημερών), εί δυνατόν, καθώς τα αποτελέσματα για τον τελικό θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν γνωστά!!!
 2. Τα γραπτά προτιμότερο είναι να σταλούν με απλό ή με εξπρές ταχυδρομείο, αλλά ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΑ!!!, διότι αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει πολύ την παραλαβή εντός του Πανεπιστημίου.

Δεν έχουν ποτέ υπάρξει προβλήματα με το απλό ταχυδρομείο.

Ταχυδρομική Διεύθυνση:

Τμήμα Φιλοσοφίας
για τον Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφίας
υπ΄όψιν: Eπίκουρης Καθηγήτριας κ. Κ. Γουδέλη και Επίκουρης Καθηγήτριας

κ. Ε. Περδικούρη
Πανεπιστήμιο Πατρών – Πανεπιστημιούπολη
26500 Ρίο-Πάτρα

 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία,
Οργανωτική Επιτροπή Τμήματος Φιλοσοφίας για την
Διεξαγωγή του Διαγωνισμού του
Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου

 

 

 

 

Εγκύκλιος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής

 

Εγκύκλιος για τον 4o Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου